Kleurrijk middelpunt Edam

In het hart van historisch Edam is sinds mei 2006 een bijzondere lokaliteit gevestigd: ‘De Beurs, eten en drinken’ is de naam van een nieuwe, informele en vooral originele eetgelegenheid.

Voor mensen buiten de gemeente Edam-Volendam zijn vooral de kaas en het vissersleven met de beroemde Dijk een begrip.

Voor Edammers is er echter nog iets heel anders wat tot de verbeelding spreekt. De Beursbrug, ingeklemd tussen de ranke Speeltoren en de monumentale Dam, was tot voor kort de plek waar (doorgaans oudere) Edammers de laatste nieuwtjes uitwisselden. Hier stonden karakteristieke stadsgenoten soms uren te debatteren, te roddelen of lieten het leven gemoedelijk voorbij gaan..

Toen enige tijd geleden de groentezaak van de familie Leek aan de Keizersgracht, met uitzicht op de Beursbrug, leeg kwam te staan, was het een uitgelezen kans voor Edwin Wiersema en Riet Hulskemper om hier hun droom te realiseren. Zo ontstond het idee voor een in alle opzichten smaakvol eetcafé, dat op zeer laagdrempelige wijze mensen aan zich wil binden.

En dat laatste lijkt te lukken, getuige de complimenten en grote belangstelling van bezoekers in de eerste maanden. Naast de mooie plek en de betaalbare, aantrekkelijke kaart, is het vooral de inrichting die De Beurs zo geliefd maakt. In het middengedeelte van de zaak ligt een prachtige Portugese tegelvloer met daaromheen weer wat neutralere tegels en onder de tafels aan het raam ligt oud eiken. Links is een prettige lounge-achtige zithoek: ingericht in een barokke stijl met veel kleine hebbedingetjes en opvallende kleuren.

Achter is een kleine, intieme bar met enkele zitplaatsen. Het restaurant zit vol leuke details, zoals een glas-in-loodraam aan het plafond, mooie lampen en een plat tv-scherm, verpakt in een romantische lijst. Je voelt je direct thuis in de informele ruimte die plaats biedt aan zo’n 60 personen.

Extraatje in De Beurs is dat bijna alles wat het oog ziet te koop is, elk bezoek is dan ook weer een complete verrassing.